Alle biler skal til serviceeftersyn

Det er lovpligt i Danmark at alle biler, nye som gamle skal til serviceeftersyn. Det er bilens alder og hvordan du bruger den der afgør, hvor ofte den skal til syn. Kører du mange km hver uge, vil du skulle til syn oftere end hvis du ikke gør. Er der et krav fra bilproducenten om hvor ofte bilen skal til syn for at du er omfattet af garantien, er det vigtigt at du overholder det krav, hvis du forsat ønsker at være omfattet af garantien. 

Et serviceeftersyn er med til at bilen opretholder et vist niveau og det ikke er farligt at køre den, fordi den f.eks. ikke kan bremse. Serviceeftersynet er forebyggende og er med til at sikre, at bilejeren oplever færrest mulige drifts- og sikkerhedsproblemer. 

Hvor tit skal din bil til et serviceeftersyn?

Der er stor forskel på hvor tit din bil skal til eftersyn. Det kan være alt fra 5.000 til 50.000 km. Typisk ligger det et sted i intervallet 10.000 og 30.000 km. Køres der mindre end det interval der er aftalt, vil et års-interval træde i kraft og bilen skal i stedet til service hver eller hvert andet år. 

Der er som udgangspunkt 3 forskellige typer af serviceeftersyn.

  • Det grundlæggende olieeftersyn, der fokuser på at udskifte olie og oliefilter. Nogle værksteder tilbyder også en kontrol af bremse- og kølervæske samt kontrol og hvis nødvendigt en justering af lys og dæktryk. 
  • Det lille eftersyn omfatter også et olie- og filterskift. Det omfatter også en kontrol af visker, lys, lygter og instrumenter. Bilens døre og klapper bliver smurt og der vil være fokus på dæktryk og evt. justering. Bilens dækmønster og evt. slidtage vil blive vurderet og der vil være en kontrol af bilens styretøj, udstødningssystem og undervognskomponenter. Bilens bremser vil blive kontrolleret og der vil blive foretaget en prøvekørsel, hvor bilens generelle tilstand vil blive kontrolleres og vurderes.  
  • Det store eftersyn minder om det lille eftersyn, men omfatter også at bremserne bliver skilt ad og smøres inden de samles igen. Derudover udskiftes gear- og bagtøjsolier og brændstof- og pollenfilteret.

Det er vigtigt at bilproducentens anbefalinger og krav til service overholdes.