Nybegynderguide til virksomhedsmodeller

Hvis du er en af de mange danskere der er i gang med opstart af virksomhed eller webshop eller noget andet og du står og skal bruge et CVR, så bør du sætte dig ind i hvilke forskelle der er på de mange erhvervstyper derude, for hvis du vælger rigtigt første gang, er der potentielt set rigtig mange penge at hente for dig – og hvis du vælger forkert, så bliver din virksomhed i værste fald tvangsopløst på sigt. 

Derfor har jeg skriblet en lille guide sammen til dig, så du får det meste ud af din nye virksomhed. Alle kneb gælder i jagten på den første million, så det ville være ekstra irriterende at komme dårligt ud af starthullet med en forkert virksomhedstype.

Virksomhedstyper, en oversigt

Du har primært tre forskellige slags erhverv du væksler imellem. Det første er til små virksomheder, det næste er til folk der primært har brug for anparter og den sidste er til helt store virksomheder med et stort ambitionsniveau der har brug for offentlighedens stemme.

Enkeltmandsvirksomheder 

Hvis du åbner en enkeltmandsvirksomhed er du højest sandsynligt kun dig selv. Enkeltmandsvirksomheder er fantastisk til eksempelvist softwareudviklere, da de kan gøre alt arbejdet selv og ikke får brug for at skulle dele forskellige anparter ud på sigt. 

Det smarte ved en enkeltmandsvirksomhed er at de er utroligt nemme at have med at gøre, til gengæld får du ikke alle de fordele som du kunne få med et anpartsselskab – men hvis du eksempelvis bare tjener lidt ved siden af arbejdet på din hobby, så er et enkeltmandsvirksomhed en god vej at gå. 

Anpartsselskaber

Kan bruges både at enkelte mennesker og af flere. En af de smarteste ting der er ved anpartsselskaber er at du kan bruge andelene til at handle med investorere med – og hvis der er en ting vi alle sammen (efter at have set løvens hule en del gange) ved, så er det at investorere er helt tosset med at få procenter og anparter i virksomheder.

A/S – Aktieselskaber

Hvis du gerne vil have et aktieselskab fra start, så skal du også kunne lægge en halv million kroner på disken – dit firma skal jo gøres op i aktier som borgere kan købe. Et A/S er ikke noget man bare lige får lavet over natten og der følger utroligt mange forskellige regler med til at drive et – hvis du vil starte sådan her er du top professionel.